Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€89,00
Toevoegen aan winkelwagen

CD4/CD8 ratio

CD4/CD8 ratio
€89,00 Incl. btw

CD4/CD8 ratio EDTA-bloed

T-cellen ofwel T-lymfocyten zijn afweercellen, onderdeel van de specifieke cellulaire afweer. Ze zijn specifiek, want elke T-cel kan reageren op een specifiek vreemd oppervlak-epitoop dat wordt aangeboden door antigeen-presenterende cellen, APCs. Het antigeen wordt dan op de celmembraan van een APC aangeboden als antigeen/MHC complex.
T-cellen kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgroepen:

 • T-helpercel (CD4+ Cel)
 • Cytotoxische T-cel (CD8+ Cel)
 • T-remmercel (CD8+ Cel)
 • T-geheugencel

De stamcellen voor alle bloedcellen bevinden zich in het beenmerg. De uitrijping van T-lymfocyten vindt echter plaats in de thymus (zwezerik), waar ze hun naam aan ontlenen. Dit proces is grotendeels voltooid voor de puberteit. Tijdens het verblijf in de thymus worden de nog onrijpe T-cellen als het ware opgeleid in het maken van verschil tussen lichaamseigen en lichaamsvreemd. De meerderheid van de T-cellen in opleiding zakt voor het examen en wordt vernietigd. Een minderheid mag de thymus verlaten en gaat functies vervullen als afweercel in het lichaam.

Deze test bekijkt de verhouding van twee belangrijke soorten witte bloedcellen in uw bloed.

Lymfocyten zijn een soort witte bloedcellen in uw immuunsysteem. Deze test kijkt naar twee van hen, CD4 en CD8. CD4-cellen leiden de strijd tegen infecties. CD8-cellen kunnen kankercellen en andere indringers doden.

Als u hiv heeft, is uw aantal CD4-cellen mogelijk laag. Zonder HIV-behandeling zal uw aantal CD4-cellen waarschijnlijk dalen. Een gebrek aan CD4-cellen leidt meestal tot frequentere infecties.

Deze test kijkt naar de verhouding van CD4-cellen tot CD8-cellen. De verhouding vertelt uw zorgverlener hoe sterk uw immuunsysteem is en helpt voorspellen hoe waarschijnlijk het is dat u een verlammende infectie ontwikkelt.

Naast HIV / AIDS, omvatten aandoeningen die kunnen worden gevolgd met deze test infectieuze mononucleosis en andere virale infecties, chronische lymfatische leukemie, de ziekte van Hodgkin, aplastische anemie en neurologische stoornissen zoals multiple sclerose en myasthenia gravis.

Waarom heb ik deze test nodig?
Mogelijk hebt u deze test nodig als uw zorgverlener denkt dat u hiv heeft. Sommige met HIV geïnfecteerde mensen kunnen griepachtige symptomen ontwikkelen binnen enkele weken na het verkrijgen van het virus. Maar andere mensen hebben helemaal geen symptomen.

Hoewel de test kijkt naar de verhouding van CD4-cellen tot CD8-cellen, kan uw zorgverlener zich concentreren op de resultaten van het CD4-aantal.

U kunt deze test ook laten uitvoeren om te zien hoe goed de hiv-behandeling werkt.

Welke andere tests kan ik samen met deze test hebben?
Uw zorgverlener kan ook andere tests bestellen om een diagnose van HIV te stellen.

Wat betekenen mijn testresultaten?
De testresultaten kunnen variëren, afhankelijk van uw leeftijd, geslacht, gezondheidsgeschiedenis, de methode die voor de test wordt gebruikt en andere dingen. Uw testresultaten kunnen niet betekenen dat u een probleem hebt. Vraag uw zorgverlener wat uw testresultaten voor u betekenen.

Resultaten voor de verhouding worden als een getal gegeven. De resultaten voor elk aantal cellen worden gegeven als een getal per kubieke millimeter (/ mm3).

Een normale CD4 / CD8-verhouding is 2,0, met CD4-lymfocyten gelijk aan of groter dan 400 / mm3 en CD8-lymfocyten gelijk aan 200 tot 800 / mm3.

Als uw ratio hoger is dan 2, betekent dit dat uw immuunsysteem sterk is en dat u mogelijk geen HIV hebt.

Als uw ratio kleiner is dan 1, heeft u mogelijk:

 • HIV
 • AIDS als uw CD4-aantal minder is dan 200 / mm3
 • Beenmergproblemen gerelateerd aan chemotherapie
 • Anemie (bloedarmoede)
 • Multiple sclerose, myasthenia gravis of een andere aandoening van het zenuwstelsel
 • Chronische infectie

 

Hogere dan normale resultaten kunnen duiden op:

 • Grote infectie
 • Virale infectie
 • soort bloedkanker


Wat kan mijn testresultaten beïnvloeden?
Zwangerschap kan uw resultaten beïnvloeden. Vrouwen met HIV kunnen een hoger aantal witte bloedcellen hebben, wat het aandeel van CD4-cellen beïnvloedt.

Te veel alcohol drinken kan ook van invloed zijn op uw resultaten. Bepaalde geneesmiddelen zoals corticosterïden kunnen uw resultaten beïnvloeden.
 

CD4/CD8 ratio

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren op basis van 0 beoordelingen

Je beoordeling toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment