Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

 • Androsteendion
 • Androsteendion

Androsteendion

  Androsteendion is een steroïde waaruit het lichaam mannelijk hormoon testosteron en vrouwelijke hormonen oestrogeen kan produceren.

  39,-

  + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
  Bekijk de video voor meer informatie

  Toelichting

  Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

  De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

  Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Nederland

  1853 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  Monique

  Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

  10/10

  Denise

  Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

  Productomschrijving

  Androsteendion

  Bloedonderzoek androsteendion uit serum

  Androsteendion is een steroïde waaruit het lichaam mannelijk hormoon testosteron en vrouwelijke hormonen oestrogeen, dus oestradiol, oestron en oestriol aanmaakt.
  Androsteendion wordt zowel in de bijnieren als in de geslachtsklieren aangemaakt vanuit cholesterol, met progesteron als tussenstap.

  Bij vrouwen, bloedafname ongeveer 1 week voor of na de menstruatie.
  indicaties om de test te doen bij verdenking van bijnierschorstumor, adrenogenitaal syndroom, bijnier hirsutisme, virilisatie (vermannelijking)

  Referentie waarden

  • 11-17 jaar: <240 ng / dl
  • mannen 18-120 jaar: 30-263 ng / dl
  • vrouwen 18-50 jaar oud: 10-299 ng / dl
  • Vrouwen postmenopauze <50 ng / dl


  Androstenedione is verhoogd bij:
  hirsutisme en vermannelijking van vrouwen, PCOS polycysteuze eierstokken, androgeen produceren bijnierschorstumor, adrenogenitaal syndroom.

  Adrenogenitaal syndroom (AGS) is een erfelijke aandoening van de hormoonproductie in de bijnierschors. Hierbij ontstaan te veel androgenen (geslachtshormonen), meestal te weinig cortisol en soms ook te weinig aldosteron. AGS ontstaat doordat het enzym 21 hydroxylase dat nodig is voor de productie van deze hormonen in de bijnier niet of veel minder goed werkt.
  Door het tekort aan cortisol bij AGS blijft de hypofyse (klier onderaan de hersenen) de bijnieren stimuleren om cortisol te maken. De bijnieren worden hierdoor groter. Omdat de bijnieren voortdurend gestimuleerd worden en het enzym 21 hydroxylase ontbreekt, worden er alleen androgenen aangemaakt.

  AGS komt voor in een ernstige vorm (klassieke AGS). Er is ook een mildere vorm (niet-klassieke AGS). Bij de klassieke AGS wordt onderscheid gemaakt in de klassieke vorm mét en zonder zoutverlies.

  Het syndroom van Central Cushing

  De ziekte van Cushing treedt op wanneer de bijnier teveel cortisol aanmaakt. Dit gebeurt wanneer een gezwel op de hypofyse teveel bijnierschorsstimulerend hormoon (ACTH) produceert. Deze gezwellen zijn meestal goedaardig. Er zijn ook andere oorzaken van de ziekte van Cushing, zoals een bijnier-adenoom of langdurig gebruik van prednison. 

  De ziekte van Cushing is een zeldzame aandoening. Naar schatting wordt deze diagnose in Nederland bij ongeveer bij 50 mensen per jaar gesteld.
  Het 'syndroom' van Cushing is de verzamelnaam van alle klachten die veroorzaakt worden door de (meestal langdurige) blootstelling aan teveel cortisol in het bloed. Een patiënt met deze klachten heeft de ziekte van Cushing.

  Androstenedione verminderd bij:
  bijnierschorsinsufficiëntie, ovarieel falen, post-menopauze, sikkelcelanemie, corticosteroïden, Clomifentherapie

  Lees meerLees minder

  Reviews

  Recent bekeken

   • Androsteendion

   Androsteendion

   € 39,-

   Androsteendion is een steroïde waaruit het lichaam mannelijk hormoon testosteron en vrouw...

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Androsteendion

   Androsteendion

   € 39,-