Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment
€75,00
In winkelwagen

Omega 3 index RP

Omega 3 index  RP
Omega 3 index  RP
€75,00 Incl. btw

Zowel omega 3- als omega 6-vetzuren zijn essentiële vetzuren en moeten via de voeding worden ingenomen. De doorslaggevende factor is echter niet een voldoende inname, maar vooral de relatie tot elkaar. Een overmaat op omega-6-vetzuren onderdrukt bijvoorbeeld de omega-3 moleculen en verhoogt daarmee het risico voor een hartinfarct.

Als gevolg van de verandering in ons eetpatroon, is in de laatste decennia een fatale onbalans ontstaan in de optimale verhouding tussen  omega-3- en omega-6-vetzuren.

In de steentijd (en bij de hedendaagse Eskimo's) was de verhouding van de omega-3 vetzuren versus de omega-6 vetzuren 1:1.

Het voedsel van de hedendaagse geïndustrialiseerde landen is echter zo laag aan omega-3-vetzuren en hoog aan omega-6-vetzuren, dat er een verhouding van 1:10 tot 1:20 is ontstaan. Dit heeft zeer ongunstige effecten op de gezondheid, omdat omega-6 vetzuren ontstekingsbevorderend zijn.

De lange-keten omega-3-vetzuren (α-linoleenzuur, docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA)) en omega-6-vetzuren (linolzuur, arachidonzuur) worden in het celmembraan opgenomen en omgezet in prostaglandinen, thromboxanes en leukotriënen. De uit omega-3-vetzuren gevormde prostacyclinen en tromboxanen remmen de aggregatie van bloedplaatjes en werken ontstekingsremmend. Dit in tegenstelling tot de van het omega-6-vetzuur arachidonzuur gevormde prostacyclinen en tromboxanen.

In het Omega-3-index onderzoek, worden de waarden van omega-3 en omega-6 bepaald, beide als aandeel van de totaal beschikbare vrije vetzuren waarmee de omega-3-index in beeld komt. De omega-3-index kan worden gebruikt om de therapie te regelen. Uit onderzoek blijkt dat een onevenwichtige balans tussen omega-3- en omega-6-vetzuren verantwoordelijk is voor hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, diabetes en overgewicht. Deze twee soorten vetten moeten namelijk strijden om dezelfde enzymen die ze omzetten in nuttige stoffen voor het lichaam.

Teveel omega-6-vetzuren kan zelfs een belangrijke oorzaak zijn van allerlei stemmingen en gedragsstoornissen.

Indien het percentage van de twee omega-3-vetzuren EPA en DHA in het bloed is verlaagd (<4%), dan is het risico van een plotselinge hartsterfte tien keer hoger dan bij een verhoogd percentage (> 8%). Ook bij psychische aandoeningen wordt een gunstige invloed van omega-3-vetzuren waargenomen. Nieuwe onderzoeken tonen aan dat het gebruik van omega-3 vetzuren aandoeningen als schizofrenie, (manische) depressie en ADHD positief kan beïnvloeden.

Omega 3 index RP

Nog niet gewaardeerd

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen

Uw review toevoegen

Nog niet gewaardeerd

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen

Uw review toevoegen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Prikpunten op maximaal 10 km van je huis
Geen verwijzing van je huisarts nodig
Stel zelf je onderzoek samen
Uitgebreid assortiment