Terug

 • Aldosteron uit serum

Aldosteron uit serum

  Bijnierhormoon. Het hormoon Aldosteron speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de bloeddruk.

  € 46,-

  Aan verlanglijst toevoegen

  • Geen verwijzing nodig van je huisarts
  • Stel zelf je onderzoek samen
  • Prikpunten in heel Neerland

  1265 beoordelingen

  Placeholder8,9/10
  10/10

  James

  Goede klantenservice!

  10/10

  Dex Hermans

  Ik ben erg tevreden over het bedrijf en laad regelmatig mijn bloed onderzoeken. Het enige jammer vind ik dat je geen bevestiging krijgt wanneer het bloed is aangekomen. Dat zou wel een meerwaarde…

  Productomschrijving

  Aldosteron uit serum

  Aldosteron uit serum  (code ALDOS)

  Het hormoon Aldosteron zorgt via de bijnier voor het reguleren van de bloeddruk.

  Aldosteron regelt kalium en zoutgehalte in het bloed.

  Wanneer testen? Als hyperaldosteronisme wordt vermoed, moet de verhouding van aldosteron en renine, het aldosteron-reninequotiënt (ARQ), in het bloed worden bepaald.

  Als je hyperaldosteronisme hebt produceren je bijnieren te veel van het bijnierhormoon aldosteron. je hebt dan meestal last van een hoge bloeddruk en een laag kaliumgehalte in je  bloed.

  Preanalyse:

  Ter voorbereiding op een bloedafname moeten spironolacton, eplerenon, anticonceptiva die drospirenon, triamtereen en amiloride bevatten 4 weken voor de test worden gestaakt omdat ze een blijvend effect hebben op de ARQ. Gedurende deze tijd moet je afzien van het consumeren van zoethout en pruimtabak. De "toegestane" antihypertensiva omvatten vooral perifere alfablokkers (bijv. doxazosine) en calciumantagonisten van het niet-dihydroperidine-type (bijv. verapamil). Bovendien moeten de kaliumspiegels vóór elke meting worden genormaliseerd en moet de patiënt worden gevraagd een uitgebalanceerd dieet te volgen met betrekking tot hun zoutinname.

  De afname dient  's ochtends plaats te vinden, ongeveer twee uur na het opstaan, in zittende houding na 5 tot 15 minuten rust.

  Bij warm weer tot verzending in de koelkast bewaren en vlak voor legingstijd afgeven bij Postnl punt.

  Aldosteron is een steroïdhormoon dat wordt geproduceerd in de bijnier, meer precies in de zona glomerulosa, de buitenste laag van de bijnierschors. Aldosteron behoort tot de zogenaamde mineralocorticoïden. Het speelt een belangrijke rol in het handhaven van de bloeddruk.

  Aldosteron te hoog

  Dan kan er sprake zijn van primair hyperaldosteronisme, waaronder ook het syndroom van Conn valt. Wanneer de hoge aldosteronconcentraties het gevolg zijn van te hoge plasma-renine-activiteit, dan wordt dit secundair hyperaldosteronisme genoemd.

  primair hyperaldosteronisme = syndroom van Conn (aldosteron-producerende bijnieradenomen, aldosteron-producerend carcinoom, idiopathisch hyperaldosteronisme, glucocorticoïd-onderdrukbaar aldosteronisme), secundair hyperaldosteronisme (nierarteriestenose, renine-producerende hypertensie, renine-producerende hypertensie panarteritis nodosa, Barttersyndroom, pseudo-Barttersyndroom, postoperatief, soms het syndroom van Cushing en adrenogenitaal syndroom.

  Aldosteron te laag?

  Dan kan er  bijvoorbeeld sprake zijn van de ziekte van Addison of de zoutverliezende vorm van het Adrenogenitaal syndroom (AGS)

  Hierbij wordt dit hormoon aangevuld door het gebruik van de medicinale vervanger voor aldosteron: fludrocortison (Florinef). Drop, zoethoutthee, sommige hoestdranken, snoep en anisettes bevatten het stofje glycyrrizine dat een met aldosteron vergelijkbare werking heeft, en dus de bloeddruk verhoogt.

  Verder kan er ook secundair sprake zijn van hypoaldosteronisme (hyporeninemie, hypofyse-insufficiëntie), idiopathische, geïsoleerde biosynthetische defecten van aldosteron

  Reviews

  Recent bekeken

  Vergelijk producten Verwijder alle producten

  You can compare a maximum of 3 products

   Hide compare box
   Aldosteron uit serum

   Aldosteron uit serum

   € 46,-

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »